-LÁNGOS
Hozzávalók:
A krumplit kockára vágva sós vízben puhára főzzük és össze törjük. Az élesztőt a tejben cukorral felfuttatjuk, majd össze keverjük a lisztel és krumplival, ha szükséges még teszünk hozzá langyos vízet, vagy ha túl lágy kicsi lisztet. Símára dagasztjuk majd a tetejét lisztel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk és meleg helyet megkelesztjük.(kb. 1-1,5 óra). Ha sietünk 40-50 fokos sütőbe betesszük és fele idő alatt megkell. Nem lisztezett, hanem vízezett deszkára borítjuk és kb 10 db-ot csinálunk belőle, Vízes kézzel kerekre formázva bő forró olajban kisütjük. Azért fontos a vízes deszka és kéz, mert ha lisztezünk a lepergő liszt feketére ég a sötőolaj alján. Vízesen pedig ropogósabb lesz a lángos. Fokhagymával, sajttal , tejföllel kenhetjük meg a lángosokat.
-SIMA LÁNGOS
Hozzávalók:
Törjük össze az élesztőt fél dl lanygyos tejben, majd keverjük bele a cukrot. Öntsük bele egy bögrébe. Kelesszük szobahőmérsékleten addíg amíg az élesztő el nem éri a bögre tetejét. A langyos főtt krumplit dolgozzuk el liszttel és a tojássárgával valamint az élesztővel. Öntsük fel annyi tejjel, hogy közepesen kemény masszát kapjunk. Dolgozzuk jól el majd formáljunk belőle egy cipót. Hintsük meg a cipót liszttel majd rakjuk egy tálba. Takarjuk le konyharuhával és rakjuk szobahömérsékletű helyre és keleszük kb. duplájára. Nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagságúra majd szakítsunk le belőle tenyérnyi darabokat. Húzogassuk ki egy kicsit "lángos" méretűre majd kb, 180 fokos olajban 2-3 perc alatt süssük barnára. Csurgassuk le róla az olajat, majd ízlés szerint fokhagymával, tejfőllel vagy sajttal szervírozhatjuk.
-KRUMPI LÁNGOS
Főzzük meg a burgonyát héjában, majd mikor elkészült pucoljuk meg és utána krumplinyomóval törjük össze. Langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt. Várjuk meg amíg kihül a krumplink, majd utána öntsük bele a lisztet, tojást, élesztőt és a többi hozzávalót. Készítsünk belőle közepesen kemény tésztát. Nyújtódeszkát lisztezzük be, majd nyújtsuk újjnyi vastagságúra. Szaggasuk tenyérnyi darabokra, majd hagyjuk 1 órán keresztül kelni. Mikor megkelt húzogassuk ki egy kicsit "lángos" méretűre majd kb, 180 fokos olajban 2-3 perc alatt süssük barnára. Csurgassuk le róla az olajat és már tálalható is.
BURGONYÁS LÁNGOS
A burgonyát héjában megfőzzük, és még melegen meghámozva áttörjük. A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük benne a cukrot és az élesztőt. Ha a burgonya kihűlt; beleszórjuk a lisztet és a többi nyersanyagot, majd az élesztős tejet is hozzáöntve összegyúrjuk. Közepesen kemény tésztát készítünk belőle, lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kis darabokra szaggatjuk. Tetejüket liszttel meghintjük, és letakarva, langyos helyen, egy órán keresztül kelni hagyjuk. A megkelt, kézzel kissé széthúzogatott lángosokat bő forró olajban pirosra sütjük.