Ételeinkhez számtalan egyszerű és számtalan nehezebben elkészíthető köretet készíthetünk. Az alábbiakban szeretnénk némi ízelítőt mutatni ezekből.
Étel tipp 1.
- FŐTT RIZS
A főtt rizs az egyik leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető köret. Vásárláskor találkozhatunk "zacskós" és "nyers" rizzsel. A zacskós rizsnek az elkészítése valamivel egyszerűbb, viszont nem mindig ízletes annyira, mint a "hagyományos" rizs.
A "gyors" rizs esetén forraljuk fel a vizet (sót és ételízesítőt is rakhatunk bele) majd miután beletettük a rizses zacskót kb. 6 percig főzzük, majd rakjuk még félre néhány percre. Utána fogyasztható is.
A "nyers" rizs elkészítése egy picit lassabb. Miután megmostuk a rizst, tegyük bele forrásban lévő sós vízbe amit akár egyéb ételízesítőkkel is ízesíthetünk. A víz nagyjából kétszer annyi legyen mint a rizsünk. Főzzük a rizst fedő alatt lassú tűzön puhára. Az elkészítési idő kb. 15-16 perc.
Étel tipp 2.
-TOJÁSOS RIZS
A tojásos rizs elkészítése nagyban hasonlít a sima főtt rizs elkészítéséhez. Forrásban lévő, ízlés szerinti ízesítésű vízben főzzük meg a rizst kb 6-16 percig, függően attól, hogy félkész vagy nyers rizsről beszélünk. Amíg fő a rizs addig készítsünk 3 tojásból rántottát (2 főre)(lásd az alap menü alatt). A rántottánkat viszonylag keményre süssük. Mikor a tojás elkészült, szabdaljuk fel apró darabokra, majd keverjük el az időközben elkészült rizsben. Mikor elkészült ízlés szerint még tovább ízesíthetjük.
Étel tipp 3.
-ZÖLDSÉGES RIZS
A zöldséges rizs számtalan formában elkészíthető. Ami mindenképpen elengedhetetlen az elkészítéséhez ,az a rizs. Első lépésként főzzük meg a rizst (lásd fent a főtt rizsnél). A zöldségeket fágjuk nagyjából egyenlő apró darabokra. ( lehet: répa, cukkíni, padlizsán, paprika, póréhagyma, kukorica stb). Forrósítsunk fel olajat, majd dobjuk bele a felvágott sárgarépát kb. 2-3 percig, majd utána rakjuk hozzá a többi zöldséget, és utána szintén 2-3 percig pirítjuk, majd összekeverjük a rizzsel, ízesítsük sóval, borssal, ízlés szerint curry-vel majd (ízlés szerint egyéb fűszerekkel. 2-3 perc után kész és tálalható. ízlés szerint lehet hozzá tojást is rakni.
Étel tipp 4.
-FŐTT KRUMPLI
Válasszunk ki megfelelő mennyiségű krumplit. Hámozzuk meg, majd vágjuk fel apró kockára. Keressünk egy lábast majd engedjük fel vízzel. Rakjuk bele a kockára vágott krumplit. A vízbe rakjunk sót ízlés szerint. Forraljuk fel a vizet és kb. 20 percig főzzük. Villával ellenőrizzük, hogy a krumpli megfelelően puha lett. Ha kész vagyunk akkor öntsük le róla a vizet majd utána tálalható.
Étel tipp 5.
-KRUMPLIPÜRÉ
A krumplipüré elkészítéséhez legelőször főzzünk krumplit. Miután elkészült öntsük le róla a vizet. Öntsünk rá tejet rakjunk bele vajat majd krumplinyomóval vagy kézi mixerrel dolgozzuk össze, hogy teljesen csomómentes legyen. (ha valaki szereti akkor egy kis tejföllel is megbolondítható)
Étel tipp 6.
-SÜLT KRUMPLI
Krumplit hámozzuk meg majd vágjuk fel hasábokra. Minnél nagyobb hasábra vágjuk annál lasabban fog megsülni. Rakjuk olajsütőbe és 190 fokon süssük addíg amíg aranybarna nem lesz. A frisesség megtartása miatt sózni csak röviddel a tálalás előtt célszerű.
Étel tipp 7.
-STEAK BURGONYA
Krumplit szintén hámozzuk meg mint a sült krumpli esetében. Vágjuk fel vékony hasábra, majd serpenyőbe öntsünk minimális olajat és rakjuk rá a felvágott krumplit. Rakjuk be a sütőbe és 200 fokon süssük aranybarnára. Miután elkészült szórjuk be steak krumpli készítéséhez szükséges fűszersóval.
Étel tipp 8.
-FŐTT TÉSZTA
A tésztát rakjuk forrásban lévő vízbe, úgy hogy a víz ellepje a tésztát. A vízbe rakjunk némi sót és egy evőkanálnyi olajat. (az olajra azért van szükség, hogy a tészta ne ragadjon össze) Kevergetés mellett a tésztát még 7-9 percig főzzük. (Addig amíg meg nem fő.)
Ételtipp 9.
-BURGONYA KROKETT
1 kg tisztitott burgonya, 20 dkg sima liszt, 2 tojás, só. (tehetünk még hozzás kevés olajon megpiritott hagymát és borsot is) A krumplit sós vizben megfözzük, leszürjük és ha kihült összetörjuk, majd összekeverjük a hozzávalókkal. Kis kolbászka formákat készítünk belőle és forró olajban kisütjük.
Ételtippek 10.
-ZSEMLE GOMBÓC
Hozzávalók - 1/2 liszt, 2 zsömle, 2 tojás, 1 kisfej hagyma, petrezselyem zöldje, só. A zsömlét kockára vágjuk sütöben kissé barnára piritjuk. A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megpiritjuk. A lisztből, tojásból, sóból víz hozzáadásával nokedli tésztát készítünk. Hozzákeverjük a hagymát és petrezselymet, majd a zsömle kockákat. A lobogó sós vízbe evőkanállal beleszaggatjuk és puhára főzzük. Hideg vízzel leöblitjük és enyhén olajozzuk, hogy ne ragadjon össze.
Ételtippek 11.
-KRUMPLI GOMBÓC
Hozzávalók: 1/2 kg krumpli, 10 dkg liszt, 1 tojás, só
A krumplit héjában megfőzzük. Megpucoljuk és krumplinyomón össze nyomjuk. Ha kihült beleteszük a sót, lisztet, összegyurjuk. (ha túl puhának találjuk, akkor tehetünk bele még egy kis lisztet). Diónyi gombócokat csinálunk belőle és lobogó sós addig főzzük amig feljön a víz tetejére. Hideg vízzel leöblitjük és enyhén olajozzuk.
Ételtippek 12.
-KRUMPLIPÜRÉ VÁLTOZATOSSAN