Étel tippek- desszert
-SÜLT BANÁN
Hozzávalók: - 2 db banán
- másfél evő kanál vaj
- méz
- 6 gombóc fagylalt
A sült banánt nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük. Elkészítési idő kb. 10-15 perc. Első lépésnek a banánokat vágjuk négy részre, (hosszában és keresztben). Közben teflonos serpenyőben melegítsük fel a vajat. A banánokat kenjük be mézzel, majd rakjuk bele a forró vajba és süssük addig míg meg nem puhul, illetve a méz rá nem karamellizálódik. Mikor ez megtörtént akkor gyakorlatilag el is készült a sült banán. Tálaláskor ízesíthetjük összetört dióval vagy akár mandulával is. A sült banán tálalható akár magában is, de én fejenként 3 gombóc fagylalttal ajánlanám. Csokoládéval vagy vaníliával, de ez természetesen ízlés szerint változhat.
-VARGA BÉLES
Hozzávalók: -1 kg túró
- 20 dkg cukor
- 4 tojás
- 2 citrom reszelt héja
- ha valaki szereti mazsola
- vaniliás cukor
- 20 dkg cérnametélt
- 1 nagy pohár tejföl
- 2 csomag réteslap
A tésztát félig megfőzzük leszűrjük. A tepsit kiolajozzuk és az egyik réteslapot lerakjuk az aljára, úgy, hogy az oldala is belegyen borítva. A tojásokat szétválasszuk. A sárgáját a cukorral habosra kikeverjük, hozzá keverjük a citrom héját, (esetleg mazsolát) a vaniliás cukrot a túrót és a tejfölt. Felverjük habbá a tojásfehérjét. A túrós keverékhez hozzá keverjük a cérnametéltet, majd óvatosan ehez hozzákeverjük a tojás habot. Az egész masszát beleöntjük a kibélelt tepsibe és a maradék rétes lappal betakarjuk. Forró sütbe kb. 40 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 20 percben tehetünk a tetejére alufóliát, (fényesebb felével lefelé) hogy ne égjen meg a tetején lévő réteslep.
-JANÓ BEIGLIJE
Hozzávalók:
Tésztához: Töltelék:
- 1 kg liszt, - 80 dkg dió v. mák
- 40 dkg vaj - 15 dkg darát ht. keksz
- 10 dkg porcukor - 50 dkg cukor (vagy 30dkg)
- 3 dkg élesztő - 15 dkg méz
- 2 dkg só - 10 dkg mazsola
- 3 tojás sárgája - reszelt citromhéj
- reszelt narancshéj
- vaniliás cukor
A lisztet a a vajjal elmorzsoljuk, a tejben az élesztőt és a tojás sárgáját, cukrot elkeverjük, a sót hozzáadjuk, összegyúrjuk és 2-3 órát hűtőbe tároljuk, de legjobb előző este elkészíteni.
A töltelék elkészítéséhez a cukrot lábasba tesszük és annyi vízet rá, hogy ellepje. Felforraljuk. Bele tesszük a mézet, a diót vagy mákot, a darált kekszet, (lehet összetört babapiskóta is) citromhéjat mazsolát, vaniliás cukrot és jól elkeverjük. Ha túl száraz lenne tegyünk még hozzá vizet, hogy az állaga jól kenhető legyen. 5 egyenlő részre ossztjuk.
A tésztát szintén 5 egyenlő részre osztjuk( kb. 35-36 dkg/db). kigyújtjük és bele tesszük a tölteléket, majd felcsavarjuk. A tepsin végig érő hosszú beigli lesz. A tetejét, oldalát megkenjük tojás sárgájával,villával megszúrkáljuk, hogy a gőz eltávozzon és ne repedjen meg az oldala. majd a sütésig hideg helyen tároljuk. (Fontos, hogy nehogy megkeljen) Forró 200 fokos sütőbe tesszük majd 10 perc múlva levesszük 160 fokra majd még 30 percig sütjük, és kikapcsolt sütőben még 5-10 percig haggyuk száradni.