Étel tippek

GYORSAN/ EGÉSZSÉGESEN/ ÖTLETESEN/ GAZDASÁGOSAN/ PRAKTIKUSAN

Kaszás tarhonya

Hozzávaló: -   2 kg. krumpli

                  -  10 dkg zsír (vagy 15-20dkg füstölt szalonna)

                  -  15 dkg hagyma

                  -  1- 2 gerezd fokhagyma

                  -  1-2 dkg pirosparika 

                  -   20 dkg tarhonya

                  -  4 db zöld paprika,  2 db paradicsom

                  - só, bors, örölt köménymag izlés szerint

 Apróra vágjuk és a zsír felén megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát paradicsomot és még pár percig píritjuk. Közben a maradék zsíradékon barnára pirítjuk a tarhonyát majd a felkockázott krumplival együtt összekeverjük a lecsóval. A fűszereket hozzákeverjük, majd vízzel felöntjük. (a tarhonya 1,5 szerese, hozzá számítva a már lecsón lévő folyadékot is. Ha túl sok vizet teszünk hozzá túl puha, málós lesz a tarhonyánk.) Lassú tűzön puhára főzzük. Gazdagíthatjuk még debreceni kolbásszal.

 

Búbos hús Kacsintás

Hózzávalók : 1 kg sertés tarja (csont nélkül)

                      25 dkg csirke, vagy pulyka máj (lehet gombával is)

                      5 db zsömle

                      1 fej vörös hagyma

                       2-3 gerezd fokhagyma

                       2 db tojás

                       fűszerek: só, bors, majoranna

A tarját szeletekre vágjuk, megsózzuk és kiolajozott tepsiben sorban lerakjuk kb. 10-12 szelet. A hagymát apróra vágjuk és a fokhagymával kevés olajon megpirítjuk, majd a lekapart, összezúzott májat rátesszük és pár percig együtt pirítjuk. A zsömlét beáztatjuk, kinyomkodva a 2 tojással a májhoz keverjük. Fűszerezzük, borssal, majorannával. Az így elkészített keveréket kanállal a húsra halmozzuk, kicsit megformázzuk, majd forró sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük. Krumplipürével vagy sopszka salátával tálaljuk. Esetleg mind a kettővel.

 

 Kel gulyás  

Hozzávalók: 1-1.20 dkg kelkáposzta

                     60 dkg sertés vagy marha comb vagy lábszár

                          (lehet vegyesen is)

                       1/2  kg krumpli

                       1 nagy fej vöröshagyma

                        2 gerezd fokhagyma

                        2 db. zöldpaprika, 1 db paradicsom

                         pirospaprika, só, bors, majoranna, gulyás krém,  

                        (lehet    csípös is, nagyon finom) 

                         köménymag, kb. 1/2 dl olaj

A hagymát apróra vágjuk  az olajon megdinszteljük, majd a pirosparikát, a földarabolt zöldpaprikát, paradicsomot, gulyás krémet hozzá tesszük, jól átkeverjük, sózzuk és a kockára vágott húst rátéve kevés vízzel félig megfőzzük. (Az esetleg elpárolgott vizet főzés közben pótoljuk) Ekkor a kockára vágott krumplit és a feldarabolt kelkáposztát rá tesszük, majd fűszerezzük. (fokhagyma, köménymag, bors, majoranna) Fedő alatt puhára pároljuk. A hozzá töltött vízmennyiséggel vigyázzunk, mert a kelkáposzta is vizet enged és ha sokat találunk rá önteni a gulyásunk nagyon leveses lesz. Úgy a jó, ha kb. annyi lé marad rajta, mint egy bőven szaftos pörköltön.

 

  Rakott pulykamell      

Hozzávalók:     80 dkg pulykamell

                        10 dkg paprikás szalámi (vékonyan szeletelt)

                        10 dkg füstölt sonka (vékonyan szeletelt)                

                          5 db tojás

                         20-25 dkg reszelt sajt

                         só, snidling, mexikói füszerkeverék

                         25-30 dkg szeletelt bacon

A hús szeletekre vágjuk és megszórjuk mexikói fűszerkeverékkel. 10-20 percig állni hagyjuk. Egy püspökkenyér formát kibélelünk bacon-nal és az aljára lerakunk egy sor húst. Erre következik a paprikás szalámi majd mégb egy sor hús.  A húsra ráütünk 4 db tojást, hogy lehetőleg a sárgája egyben maradjon, (mert ez a szeletelésnél nagyon jól fog mutatni), megsózzuk. Az apróra vágott snidlinget sűrűn rászórjuk a sajt tetejére (lehet szárított is), majd újabb húsréteg következik. Erre a sonka réteg, majd ismét hús. A tetejére a megmaradt, sajtot, snidlinget az 1 db tojással elkeverjük és a legfelső réteg tetejére rásimítjuk, majd az egészet beborítjuk bacon-nal. Forró sütőbe téve 30-40 perc alatt készre sütjük. 20-30 perc múlva deszkára borítjuk és szeletelhető. Vendégvárónak is kiválló, mert előző nap elkészíthető és hidegen kenyérrel és savanyúsággal is nagyon finom.

 

Töltött krumpli 

Hozzávalók:        1/2 darált hús

                            1,5 kg krumpli

                             hagyma, fokhagyma, köménymag majoranna, só,                                      bors, tojás

                             a tetejére: bacon vagy reszelt sajt

Körülbelül egyforma nagyságú krumplikat meghámozunk és kettőbe vágjuk. A közepét karalábévájóval kivájjuk, az aljából picit levágun, hogy biztossan álljon a tepsiben. A kivájt és levágott krumpli darabokat kevés vízben puhára főzzük, majd leszűrve összetörjük és a darált húshoz tesszük. A fűszerekkel, hagymáva, fokhagymával összekeverjük, majd kiolajozott tepsibe sorba egymás mellé rakjuk. A tetejére vagy reszelt sajtot, vagy bacont teszünk. Forró sütőben készre sütjük.

 

Egészben sült krumpli töltve

Hozzávalók: személyenként 2-3 db egyforma nagyságú krumpli

                     hagyma, szeletelt füstölt szalonna, felkarikázott füstölt

                     kolbász, sonka, sajt szeletek.

Az egészben hagyott lehetőség szerint hibátlan krumplikat héjastól alaposan megmossuk, megkeféljük. Egyenként bevagdossuk kb. 3 milliméterenként a krumpli 3/4 részéig úgy, hogy egyben maradjon. Olajozott tepsibe sorba rakjuk. Lehet sütőpapírt használni, akkor nem kell olajozni. A tetejét bekenjük sós olajjal, hogy a vágásokba is befolyjon,. 200 fokos sütőben kb 35 perc alatt megsütjük.(a sütési idő függ a krumpli nagyságától és a bevágások szelésségétől) Az eddig sült krumpli vágásaiba sorba rakjuk a  a hagyma, kolbász, szalonna, sonka szueleteket ls még kb. 10 percre vissza toljuk a sütőbe. Salátával önálló ételként is fogyasztható.

 

Töltött krumpli mégegyszer

Hozzávalók:  8-10 db krumpli

                      Tömlős krémsajt

                       25 dkg sonka

                       1 db tojás

                       15 dkg reszelhető sajt ( lehet füstölt)

                        só, gulyáskrém

A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk és az alját egyenesre vágjuk. A közepét egy kicsit kikaparjuk, megsózzuk. A töltelékhez összekeverjük a kikapart összetört krumplit,krémsajtot, tojást, apróra vágott sonkát gulyáskrémet. Aki szereti egykis örölt köményt is tehet bele. Rátöltjük a krumplira,kiolajozott tepsibe sorba rakjuk, majd a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad és megpirul.

 

 Tökös lecsó

Hozzávalók:1/2 kg paprika

                    1/4 kg paradicsom

                    1/2 kg tök (nyáron zsenge, amit magostól lehet kockára

                    vágni télen cukkini)

                    15 dkg füstölt szalonna (vagy amilyen zsiradékot szeretünk)

                    1 nagy fej vagy két kisebb vöröshagyma

                     pirospaprika, só

A hagymát, paprikát,  vékonyan felszleteljük a tököt vagy cukkinit és a paradicsomot  kockára vágjuk. (a héját legjobb lehúzni úgy, hogy pár másodpercre forró vízbe mártjuk). A szalonnát apróra vágjuk és a zsírját kiolvasztjuk. A szalonna darabokat kiszedjük és félre tesszük. A hagymát megdinszteljük, majd rátesszük a a parikát és a tököt így egy pár percig fonnyasztjuk majd hozzákeverjük a pirospaprikát és a paradicsomot sozzuk és készre pároljuk. Tehetünk bele virslit, vagy üthetünkrá tojást. Tálalásnál a szalonna darabokat a tetejére szórhatjuk. 

 

Vadas marha

 

Hozzávalók:  1 kg marha hús (ami jól szeletelhető)

                      1/2 kg sárgarépa (ha több az sem probléma)

                      1 nagy szál fehérrépa

                      1 nagy karalábé

                      1 közepes zeller

                      1 nagy cikkely kelkáposzta

                      1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szem krumpli

                      1 nagy pohár tejföl

                       babérlevél, borókabogyó, 2 kanál cukor, 5 dkg lisz, bors,

                        mustár, só, ecet, tejföl, olaj

A marha hús lehetőség szerint előző nap megfőzzük. Egészben tesszük a húst egy fazékba a zöldségekkel együtt, hozzá tesszük a babérlevelet, borókabogyót, hagymát, fokhagymát, sót, borsot. Annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Addig főzzük amíg a hús megpuhul.  1-2 kanál ecetet teszünk hozzá. ( ne legyen túl savanyú, csak egy kicsit pikáns). Másnapig ebben a lében pácolódig a hús.                                                 A húst kiszedjük a léből, felszeleteljük. A babérlevelet és borókabogyót kiszedjük a léből. Erre tovább nincs szükség. A zöldségeket izlés szerint a levével együtt összeturmixoljuk, vagy összetörjük. A cukrot karamellizáljuk és kevés vízzel felöntjük kb. 1 dl. Az olajon megpiritjuk a lisztet kevés hideg vízzel és a karamellás vizzel, símára keverjük, majd a zöldség keverékhez hozzá tesszük.  Egy pár percig forraljuk, majd hozzá keverjük a tejfölt és a 2 kanálnyi mustárt. Ezután beletesszük a hússzeleteket és 1- percig még forraljuk. Zsemlegombóccal, vagy spagettivel tálaljuk.

 

Boros pulyka

Hozzávalók:   1 egész pulyka comb

                       1/2 kg sárgarépa, 1 nagy szál fehérrépa

                       1 nagy karalábé, közepes zeller

                       1 fej vöröshagyma, fokhagyma 

                       15 dkg füstölt szalonna 

                       1  üveg száraz fehér bor

                        só, bors, babérlevél, mustár, tejföl. 

A pulykacombról lehúzzuk a bőrt, és a szalonnával megspékeljük. Beletesszük egy edénybe köré pakoljuk a zöldséget és felöntjük borral, hogy ellepje. Főzés közben pótoljuk ami elpárolgott. Puhára pároljuk. A húst kivesszük, a zöldséget összetörjük a tejfölt mustárt hozzá keverjük, Tálalásnál a húsre öntjük a zöldséges mártást. krumpli gombóccal tálaljuk.

 

Hortobágyi húsos palacsinta

 

Hozzávalók:   60 dkg darált hús ( lehet vegyes marha-sertés)

                       1 fej vöröshagyma

                       2-3 gerezd fokhagyma

                       só bors, majoranna, sűritett paradicsom oregánó, 

                       őrölt kömény, tejföl, csípős gulyáskrém, pirospaprika

                       12 db palacsinta

A hagymát apróra vágjuk, vagy lereszeljük, olajon megdinszteljük, beletesszük a pirosparikát a gulyáskrémet, fokhagymát és hozzá tesszük a darált hús. Kevés vízzel felöntjük és hozzá keverjük e fűszereket, sózzuk.  Kb. 20 perc alatt kész. Hozzákeverjük a sűritett paradicsomot és egy kicsit még átforraljuk. Úgy csináljuk, hogy egy kicsi szaft legyen a hús alatt. A húst leves szűrővel kiszedjük a szaftból és a palacsintákba betekerjük. Hőálló edényben sorba lerakjuk és a visszamaradt szaftot összekeverjük s tejföllel és ráöntjük majd forró sütőben átforrósítjuk. Vegyes savanyúsággal tálaljuk. Csinálhatjuk úgy is, hogy kockára vágott húsból főzzük a pörköltet és a főtt húst daráljuk le. Ekkor pépessebb lesz a palacsintába tekerendő hús, amit egy kis szaftal, vagy tejföllel lazíthatunk. De ha valaki úgy szereti akár a kisebb kockákra vágott húsból is főzheti és így tekeri a palacsinta tésztába.                                                                                                  Vendégvárónak is nagyon jó, mert előbb elkészíthetjük és, ha megérkeznek a vendágek akkor melegítjük át.

 

RAKOTT KARFIOL                                                           cauliflower.jpg

Hozzávalók:

1- 2 kg karfiol
1/2 kg darált sertés, vagy vegyes marha - sertés darált hús
1 bögre rizs


A karfiolt rózsáira szedjük és félig megfőzzük. Felét egy kiolajozott tepsibe sorban lerakjuk.
 A darált húsból pörköltet főzünk ( mintha pizzára vagy bolognaihoz készítenénk)
 - hagyma, fokhagyma,paprika, paradicsom,bors, kicsi köménymag és majoranna, 
   pirospaprika, pici víz sok paradicsom.
A rizst 1-1 arányban ( 1bögre víz, egy bögre rizs, só, bors) megpároljuk
 -összekeverjük a rizst a darált húsos pörköltel
A a tepsiben lévó karfiolra rakjuk majd befedjük a maradék karfiollal.
Tetejére: tejföllel elkevert sajt forró sütőben keb 30 perc, amig a teteje megpírul, és már kész is van.

-SAJTOS KARFIOL

A félig megfött karfiolt olajozott tepsibe rakjuk tetejére tojással, tejföllel elkevert reszelt sajtot teszünk és pirulásig sütjük. Finom laktató gyors.


-RÁNTOTT KARFIOL


Rózsáira szedett félig megfött karfiolt bepanirozzuk ( liszt - tojás - prézli) és olajban kisütjük. Majonéz is fogyasztható hozzá


Diétás változata, ha a bepanirozott karfiolt olajjal kikent tepsibe lerakjuk a tetejét olajjal  bekenjük és forró sütöben ropogosra sütjük,


Továbbá elkészíthetjük a karfiolt Orly módra ( sör, tojás liszt, só csomó mentes sűrű palacsinta tészta) bundába mártva olajban sütjük ropogosra.
 
Steak burgonyával, fött rizzsel, fött burgonyával fogyasztható

-KARFIOLOS SZELET

Előző nap izesített páccal, bekenjük  karaj vagy tarja szeletet ( tarja jobb szaftosabb)
tepsiben sorba lerakjuk (fejenként 2 szelet) tetejére fött karfiol, bőven megszórva reszelt sajttal, ropogósra sütjük.
Szintén krumpli vagy rizs körettel tálalható.

 

Olcsó szilveszteri sajtos 

Hozzá valók: 75 dkg liszt, 50 dkg ráma, só 14 kanál víz, 4 kanál ecet, 40 dkg Trapista sajt, 2 tojás a kenéshez. Ha szeretik kömény magot is lehet szórni a tetejére.

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzá kevejük a sót, vizet ecetet és össze gyúrjuk. Vékonyra (3-4 mm) kinyújtjuk a tetejét megkenjük a felvert tojással a reszelt sajtot a tetejére tesszük. és derelye vágóval rudacskákat vágunk belőle. Forró sütőben pár perc alatt készre sütjűk. (Lehet barnább, lehet világosabb ki, hogy szereti). Fontos, hogy vékony és keskeny legye, mert csak így lesz jó porhanyós. 4-5 tepsi lesz belőle.

 

                 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 4
Heti: 15
Havi: 74
Össz.: 90 076

Látogatottság növelés
Oldal: Anyu receptjei
Étel tippek - © 2008 - 2024 - eteltippek.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »