Vörösboros vadkacsa
Hozzávalók : 2 db vadkacsa
1/2 kg sárgarépa, 1/2 kg fehérrépa, 1 fej vöröshagyma
10 dkg zeller, 1 fej karalébé, sűritett paradicsom
olaj, só, bors, szegfűbors, kakukkfű, szerecsendió
2 kanál kristálycukor, 2 kanál liszt, 1 kanál mustár
l liter vörösbor
A vadkacsát megtisztitjuk, a bőrét lefejtjük. A hagymát apróra vágjuk és a összevágott zöldségekkel együtt megpiritjuk. A húst hozzátesszükm és egy kicsit még együtt piritjuk, majd hozzákeverjük a sűritett paradicsomot és a fűszereket. Beletesszük a húst, felönjük vörösborral és fedő alatt lassú tüzön puhára pároljuk. Főzés közben az elpárolgott vörösbort mindig pótoljuk. Ha a hús megpuhult kiszedjük sz edényből és az ott maradt zödséget összetörjük. egy másik lábasban a 2 kanál kristálycukrot karamellizáljuk és felöntjük 2 dl vörösborral. Pici olajon a 2 kanál lisztet barnára piritjuk és felöntjük a karamellás vörösborral, majd símára keverjük. Hozzáöntjük a zöldséghez hozzá keverjük a mustárt, összeforraljuk, ha túl sűrű vörösborral lazítjuk. A húst tányérra szedjük a mártással leöntjük, ropogosra sütött burgonyakrokettel tálaljuk.
-HALÁSZLÉ
Tisztítsuk meg a pontyot, majd szeleteljük fel, sózzuk meg. Célszerű több féle halból készíteni, hogy ízletsebb legyen, de akár egy fajta halból is készíthető. A hagymát apróra vágjuk és kevés zsíradékon megpiritjuk, majd hozzá tesszük a pirospaprikát, zöldpaprikát paradicsomot, hintsük meg édes és erős paprikával, valamint rakjunk bele sót, az apró halat, a ponty fejét farkát, és 1 db közepes nagyságú krumplit is. Főzzük kb. 1 órán keresztül. Ha megfőtt, a benne lévő halat és egyéb adalékokatl paszírozzuk le. Ha még szükségesnek érezzük erősithetjük, sózhatjuk. Vissza tesszük főzni, ha felforrt, tegyük hozzá a halikrát és a haltejet valamint a halszeleteket. 5-10 perc múlva kész.