Grízestészta
Hozzávalók 1/2 kg száraztészta (rövid metélt)
1 bögre búzadara
olaj, só
A száraztésztásztát bő vízben kifőzzük, hideg vizzel leöblítjük. A grízt 1 dl olajon barnára piritjuk, megsózzuk majd 2 bögre vízzel felöntjük és folytonos keverés mellett elfőzzük s vízet róla, hogy száraz és pergő legyen. Ha szükségesnek találjuk még egy kicsi olajat önhetünk rá. Ráöntjük a kifött tésztát jól elkeverjük. Lekvárral, porcukorral, vagy ha valaki sóssan szereti savanyúsággal tálaljuk.
Krumplistészta
Hozzávalók 1/2 kg tészta (fodros kocka)
1,5 kg kisebb kumpli
1 nagy fej vöröshagyma
só, bors, őrölt kömény, olaj, pirospaprika
A kumplit megfőzzük héjában. Amíg fő a hagymát apróra vágjuk olajon megpiritjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket. A tésztát kifőzzük. A puhára fött krumplit meghámozzuk és krumpli törővel össze törjük és a hagymára tesszük, ha szükséges még teszünk hozzá zsiradékot. Ezután összekeverjük s kifött tésztával és máris fogyasztható.
Káposztás tészta
Hozzávalók: 1/2 kg száraztészta ( fodros kocka, vagy rövid metélt)
1 kg fejeskáposzta
só, bors, olaj, 2 kanál cukor
A káposztát lereszeljük, (lehet kapni a piacokon reszelve is). Bő olajban a 2 kanál cukrot karamellizáljuk, majd kevergetve beletesszük a reszelt káposztát és közben alaposan meg sózzuk ( Nem szabad elötte sózni és kicsavarni a káposztát, mert sok vitamint kicsavarunk belőle). Folytonos kevergetés mellett barnára piritjuk, majd hozzá tesszük a borsot. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát, leöblitjuk és a készre piritott káposztával összekeverjük.